Wide john b. logo

Gratis bezorging vanaf €45

Biologisch Gecertificeerd

Made in Holland

Frans Erdmann in front of whisky barrels

Wie is John B...

Het begin van destilleren...

Het destilleren is begonnen bij de arabieren, met als resultaat het drankje Al-Koh’l, een recept van bloemen en water. Mogelijk ook de origine van ons woord ‘Alcohol’.

Vanaf de 11e – 12e eeuw verspreidde de techniek zich over de hele wereld. In de loop van de eeuwen zijn er diverse dranken ontstaan, die gekoppeld waren aan specifieke landen: De Russen ontwikkelden Wodka van aardappels, de Ieren/Schotten Whisky van mout. In Scandinavië het beroemde/beruchte Aqua-Vit. Ook de Spanjaarden verspreidden de techniek richting Zuid-Amerkia ondermeer voor Tequila.
Zo ontstonden de Cognac in Frankrijk, en natuurlijk onze ‘eigen’ Jenever (Gin).

John B.

Deze fascinerende Master Distiller heeft een opmerkelijke levensloop waarin zijn liefde voor distilleren en brouwen hem de hele wereld over bracht.

Hoe het begon

John begon in de jaren 70 als hobby brouwer van Nederlandse en Belgische speciaalbieren.
De vele experimentele bieren die hij in z’n vrije tijd brouwde vonden vanaf het begin af aan al gretig aftrek bij z’n vrienden en familie.

USA

Begin jaren 90 nam in de USA de microbrew industrie een grote vlucht en probeerde ze daar ook de echte Belgische bieren te brouwen. De resultaten daarvan waren zacht gezegd ”voor verbetering vatbaar”

Via via kwamen een aantal van deze Amerikaanse microbrew pioniers in contact met John en werd hij in korte tijd in de USA, dé expert op het gebied van het brouwen van Belgische speciaalbiertjes.

Hij werd vaak als consultant ingevlogen, om ter plaatse de microbrew operaties te stroomlijnen en het product te perfectioneren.
Door deze werkzaamheden leerde hij de Amerikaanse bier- en dranken markt uitstekend kennen.

Maar na enkele jaren was John toe aan iets anders.

Caraïbisch gebied

Rond ’95 verhuisde hij naar het Caribisch gebied om daar zelf een nieuwe brouwerij op te zetten die naast de lokale markt ook de export naar  Amerika verzorgde.

In deze periode ontwikkelde hij tal van nieuwe biertypes waaronder het destijds lokaal bekende ‘Salsa’ en ‘Pirata’ bier.

“Pirata” was het eerste speciaalbier waaraan rum werd toegevoegd; ‘cervez con rum Caribe’ dat werd afgezet in het gehele Caraïbisch gebied en de USA.

In 1999 verkocht hij z’n brouwerij en keerde hij terug naar Nederland waar op dat moment de interesse in microbrouwerijen serieuze vorm begon aan te nemen.

Hij startte wederom een brouwerij en John z’n prijswinnende bieren werden voornamelijk naar z’n 2e thuis Amerika verkocht.

Whisky

Gedurende de tijd in de Caraïben had John al wel wat geëxperimenteerd met het stoken van gedistilleerd, maar dat was tot op dat moment altijd ondergeschikt geweest aan het bierbrouwen.

Nadat hij ook de Nederlandse brouwerij weer had verkocht aan een zakenpartner, begon het in 2011 toch weer te kriebelen en startte hij, vanwege zijn levenslange liefde voor speciale whisky, zijn huidige distilleerderij in Lelystad

In het begin lag de focus echter op het maken van o.a. oer-Hollandse jenever en gin. Daarvan werd de huur van de distilleerderij betaald tot het moment dat zijn nieuwe whisky minimaal 3 jaar had gerijpt.

John's persoonlijke keuzes...